Eindejaarstips 2020

Het is bijna 2021. Wat kunt u fiscaal gezien nog het beste in 2020 doen en wat kunt u beter uitstellen tot volgend jaar? MBC heeft voor u een aantal bruikbare tips en aandachtspunten opgesteld.

Wilt u studeren? Begin in 2020 of 2021!

Indien u van plan bent om een opleiding te gaan volgen is het fiscaal gunstiger om daarmee in 2020 of 2021 te starten omdat naar verwachting de studiekosten vanaf 2022 niet meer aftrekbaar zijn in de inkomstenbelasting.

Bespaar belasting in box 3

De belastingdruk in box 3 kan worden beperkt door bepaalde betalingen voor 1 januari 2021 te doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Schenkingen doen aan erkende goede doelen
  • Schenkingen doen aan familieleden (het is eventueel ook mogelijk gebruik te maken van vrijstellingen)
  • Aflossen op de hypotheekschuld op uw eigen woning
  • Vooruit betalen van hypotheekrente (indien maximaal 6 maanden vooruitbetaald wordt, blijft deze aftrekbaar in box 1 in het jaar van betaling)
  • Betaal (voorlopige) belastingaanslagen die voor eind 2020 aan u zijn opgelegd voor 1 januari 2021

Aankoop woning

Vanaf 2021 hoeft er bij de levering van de woning onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting meer betaald te worden. Dit houdt in dat als u tussen de 18 en 35 jaar bent en u uw eerste woning wilt kopen, u de overdrachtsbelasting uit kan sparen. indien u een woning aan gaat schaffen, raden wij u aan om u hierover te laten informeren.

Indien u een woning koopt als belegging (de woning is niet bestemd als eigen woning/ hoofdverblijf) betaalt u geen 2%, maar 8% overdrachtsbelasting. In dit geval is het dus gunstiger om de woning nog in 2020 aan te schaffen.

Schenkvrijstellingen 2020

Wilt u kinderen (of klein-kinderen) geld schenken en heeft u dit jaar nog geen gebruik gemaakt van de vrijstellingen? Doe dit dan voor 1 januari 2021. De schenkvrijstellingen zijn als volgt:

  • Kinderen (waaronder stiefkinderen, pleegkinderen, weduwe of weduwnaar van een overleden kind) € 5.515 per kind
  • Kleinkinderen (en derden) € 2.208 per persoon